HISTORIEN OM KAHLO

Malin Larsson och Sofie Henningsson, grundare av Kahlo AB

Agenturen och produktionsbolaget Kahlo grundades våren 2017 av vd Sophie Henningson och producent Malin Larsson. Med sig in i sitt nya företag tog de inte bara erfarenheter från många intensiva och händelserika år i livebranschen, sin sammansvetsade syn på vad som krävs för att jobbet ska bli bra och roligt utan också några av Sveriges främsta namn inom underhållning. 

Historien om Kahlo började redan 2013 när Malin Larsson och Sophie Henningson träffades för första gången. Då arbetade Malin med manus och regi tillsammans med Henrik Schyffert och Fredrik Lindström i humorföreställningen "ÄGD" där Sophie var marknadsansvarig.

– Det första jag noterade var att Malin var från Gävle och Sophie från Göteborg, säger dialektnörden Fredrik Lindström. Sedan förstod jag att de även var avspända, proffsiga, skrattiga och roliga och vi blev snabbt vänner. 
 
Samarbetet med komikerduon utvecklades, Henrik Schyffert förklarar:
– De blev med tiden mer och mer involverade i våra projekt och till slut kunde vi inte göra något utan att rådfråga dem.
 
Med "ÄGD", som blev en stor succé och spelades under flera år, turnerade gänget tillsammans över hela landet och tog sig även till London och New York för att göra föreställningar. Och som så ofta när man lämnar tryggheten här hemma blir det äventyr. Den absolut sista föreställningen av "ÄGD" gick av stapeln i New York och den kvällen fick Sophie plötsligt köra ljudet när ljudteknikerna inte förstod svenska och Malin tvingades rycka in som barnröst i föreställningen då barnen som skulle sjunga visade sig vara tondöva. 
 
Ryktet om Sophie och Malin spred sig snart i branschen. 
 
– Jag hade under flera år hört talas om dessa supertalanger och när vi till slut fick chans att samarbeta var det en ren fröjd. De är uppenbarligen inte är rädda för att hoppa i vattnet på den djupa sidan. Se bara på "Hela Sverige skramlar", säger komikern David Sundin.

I september 2015 skakades världen av bilden på den döda pojken Alan på en badstrand i Turkiet. Sophie och Malin befann sig på jobbresa med en kollega och tillsammans bestämde de sig för att det var dags att göra något på riktigt. Det blev startskottet för den stora insamlingskonserten "Hela Sverige skramlar" som Malin och Sophie med hjälp av hundratals engagerade kollegor och Sveriges artistelit genomförde i Globen tre veckor senare. Projektet drogs igång i raketfart och fick på rekordtid hela Sverige på fötter. Under konsertkvällen samlades drygt 40 miljoner kronor in för att hjälpa människor som tvingats på flykt.
 
– Malin och Sophie är så engagerade och uppfinningsrika. Inget verkar vara ett problem för dem, konstaterar Henrik Schyffert. Jag är fascinerad över att de alltid lyckas vara så glada och lugna, även när det blåser som värst.
 
Nu väntar ett nytt äventyr för Sophie och Malin då de tillsammans startar agenturen och produktionsbolaget Kahlo.
 
– Jag och min komikerkollega Josefin Johansson har länge drömt om ett produktionsbolag drivet av tjejer, så när Malin berättade att hon och Sophie skulle starta precis ett sådant så kändes det klockrent att tacka ja, förklarar Emma Knyckare. Jag vill vara en del av denna revolution! 
 
– Sophie och Malin är begåvade, proffsiga och lite tramsiga. Det vill säga alla mina favoritegenskaper, berättar Josefin Johansson. Malins bästa sida är hennes förmåga att kunna vara med hela vägen i en process. Hon kan producera, utveckla och utmana men också regissera och se till allt blir lite glatt. Sophie ser längre än jag någonsin skulle göra och kan nog sälja nästan vad som helst. Inklusive konstiga koncept jag bara drömt ihop. 
 
Även moderatorn och På spåret-vinnaren Ellinor Persson känner sig övertygad om att det är något stort på gång: 
– När Malin ringde mig och berättade om Kahlo föll jag pladask. Hon och Sophie är seriösa och har ett stort driv och Kahlo känns proffsigt, nytt och engagerande.
 
– Jag har varit lite avundsjuk på Schyffert och Lindström som fått jobba så mycket med Malin och Sophie genom åren, säger Kristian Luuk. De verkar helt grymma – smarta och peppiga. Och nu får jag äntligen jobba med dem också. A dream come true!

 

Text av Helena Iles